Egy kontinens meghódítása...

- Zita és Laci Ausztráliában -

Eltünésünk oka ! - Fel év értékelése 4vs4 - 2/2 rész

2016. február 13. - ZitaesLaci

Hát még nekünk is hihetetlen, de eljutottunk ide. Betöltöttük a fél éves kort, és hát ahogy látszik eddig túléltük. Itt szeretném nektek összefoglalni hogy milyennek éltük meg ezt az időszakot összeszedem amit nehezebb és könnyebb/jobb dolgoknak gondolunk. Az ember azt gondolná ezek egyértelmű dolgok de hát sajnos nem.

Lássuk miket gondolunk mi a 4 legnehezebb és az 4 legjobb dolognak itt Ausztráliában.

A listánk szubjektív bár úgy gondolom ez egyértelmű. Azért írok csak 4-et mert szerintem vagy 100-at is feltudnánk sorolni főként a jókból de szerettem volna rangsorolni azt hogy nekünk mik voltak a legjobb és legrosszabb élményeink.

Kezdem elsőnek mik azok amik szerintünk nagyon nehezek itt kint.

Lakhatás.

Itt kint nem nagyon foglalkoznak azzal hogy Te épp mi voltál otthon. Az számít mennyi ideje laksz itt milyen fizetésed és biztos hogy ki fogod fizetni az albérletet. Épp ezért az első lakásodért meg kell küzdeni. Szó szerint csatát vívni mindenkivel hogy valahogy bebizonyisd hogy Te vagy a legalkalmasabb arra a lakásra. Fel kell mutatni elegendő összeget, folyamatos bevételt, vízumot, előéletet amennyit csak lehet. Ezt ugye úgy nehéz megcsinálni hogy pár hónapja vagy kint, dolgozol boldog boldogtalannak, és egy helyre kb van 10 jelentkező. Egy átlagos albérlet ára 400 - 600 dollár HETENTE. (nyilván a fizetés is hetente van na de na)

Orvosi ellátás/Betegség-Baleset

Ugye volt szerencsénk megnézni még is milyen az ausztrál egészségügy  (teljes posztunk róla ITT). Mi tisztának és jól felszereltnek és meglehetősen drágának itéljük. Ami viszont még a drágábbnál is sokkal drágább, hogy itt nincs fizetett betegszabadság a hozzánk honsonszőrüeknek, szóval ha esetleg elkapsz valamit vagy történik valami veled és nem tudsz dolgozni nagyon hamar feléled a tartalékokat. Itt menni kell akkor is amikor nincs kedved vagy épp nincs erőd a láz miatt. A sulit fizetni kell, az albérletet szintúgy.

Munka

Ezt ide sorolom mivel nem könnyű megtalálni az utad (teljes poszt ITT). Alulról kezded nem fentről, és nagyon mocskos munkákat is meg kell csinálni azért hogy fent tudj maradni. Ha otthon egy középvezető voltál egy jó vállalatnál akkor itt hirtelen megcsap az Ausztrál álom és egy építkezésen találod magad ahol pakolod a gerendát és 3x kérdezel vissza mivel az akcentust még mindig nem érted. Ez  nagyon nehéz része, bár ez egyén és hozzáállás függő. Mi szerencsére élvezzük hogy más munkákat csinálunk mint otthon.

Vízum

Ez a legnehezebb az egész itt létben. Eddigi tapasztalataim alapján, a velünk hasonló cipőben lévőket egy kérdés foglalkoztatja. A PR megszerzése. A PR (Permadent Resident) a szent gráll itt, a Number1, a kezdet és a vég amiért a legtöbben itt vannak. Ezután már csak az állampolgárság van. Gyakorlatilag ha megvan ez a papír Ausztrálnak mondhatod magad. Nem kell iskolába járni, annyit dolgozol amennyit akarsz, az egészségügy is jóval olcsobb. Szóval rendes normális életet tudsz élni. A kérdés az oda vezető göröngyös út megéri-e?

-------------------------------------------------------------------------------

De most jöjjenek a jó dolgok, mert van.. :)

Lehetőségek

Itt újra tudod kezdeni. Sok ismerősünk van akik otthon teljesen mással foglalkoztak mint itt. Itt megtalálhatod magad és végre az lehetsz aki akarsz lenni. Mi így gondolunk Ausztráliára, mivel minden nap egy ajándék hogy itt vagyunk, és akár meddig is maradunk itt mindenképp egy kalandnak fogjuk fel.

Strandok - parkok - élővilág

Erről nem is tudok mit írni mivel ezt látni és érezni kell (Ha lemaradtál volna ITT. ITT, ITT  )Sokszor mikor megyünk valahova és meglátjuk a dombtetőről egyik másik strandot mögötte a hatalmas óceánnal akkor érezzük hogy itt miért olyan kellemes. Egyszerűen leírhatatlan, és a sok bosszúságot egy pillanat alatt átváltoztatja. Annyi nemzeti park van hogy nem tudsz választani és bármely oldalról mész mindig más.

Multikultúra - emberek

Amennyiben nyitott vagy az emberek felé hatalmas lehetőséged van a világ minden tájáról barátokat gyűjteni. Tényleg mindenhonnan érkeznek ide és mindenki nyitott a másik ember felé a másik kultúrája felé. Nagyon érdekes és felemelő tapasztalatokat lehet szerezni itt. Alapvetően kedvesek az emberek, tényleg többször segítettek nekünk úgy hogy nem is gondoltuk volna. Csak úgy odajönnek az utcán amikor látszik hogy teljesen el vagy veszve.

Közlekedés - ügyintézés

Úgy kezelnek itt mint ahogy kellene a világ minden pontján. Szabályok vannak, viszont nem feltétlen azért hogy megbüntessenek vagy végre rajtakapjanak. Az ügyintéző (nagyrészt) tényleg megtesz mindent hogy neked könnyebb legyen. Szabályok pedig a megelőzésre vannak.
Egy kis példát tudok felhozni. Kb. minden sarkon találkozni Speed vagy Red light camera-val. Ez sok helyen ha jól láttam már Magyarországon is van. Viszont itt ki van írva hogy lassíts mert kamera van előtted. Nem kell a híroldalakat bújni hogy hol van elrejtve mert nyíltan mindenhol látszik. A lényeg itt a megelőzés hogy tartsd be a szabályokat és nem a büntetés. Aki szeret gyorsan hajtani az sajnos hamar elveszti a jogosítványát. 

 

Szóval nekünk eddig tetszik Ausztrália maradunk ameddig így érezzük. Sajnos ritkák a posztok mivel elég sokat megyünk és intézzük az ügyeinket de próbálom tartani a lépést.

Remélem még több jó élményt megtudok veletek osztani. Köszönöm hogy velünk tartotok ezen a kalandon! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zitaeslaciau.blog.hu/api/trackback/id/tr498369710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy János 12345 2016.04.18. 19:19:51

Hello! Mikor lesz új blog? :)

ZitaesLaci 2016.04.21. 23:51:42

@Nagy János 12345: Dolgozunk rajta. "Sajnos" besurusodtek a napok igy nem nagyon tortentek velunk erdemleges dolgok. De feltetlen irunk mostanaban egyet :)
süti beállítások módosítása